22 ноември 2011

Дават до 3800 лв. за ключови експерти в администрацията

"Класа", 22 Ноември 2011, 3 стр.
Дават до 3800 лв. за ключови експерти в администрацията
Иглика Горанова
Държавната администрация ще може да „краде“ от догодина висококвалифицирани кадри от частния сектор. До 3800 лв. месечно ще получават ключови експерти, следва от новата система на заплащане на служителите, която трябва да бъде обсъдена в парламента. В нея е записано, че за да се привличат ценни специалисти от частния сектор, както и да бъдат задържани най-добрите в системата, се дава възможност да им се плаща между 50% и 100% допълнително възнаграждение над заплатата. По скалата на заплащане за 14-о ниво се предвиждат до 1900 лв. месечно. Умножено по две, сумата става 3800 лв. От финансовото министерство поясниха пред „Класа“, че тези пари ще се дават след специален анализ на нуждите на администрацията. Освен че от тези специалисти трябва да има огромна нужда, те трябва да имат и оценка „Изключително изпълнение“, за да могат да вземат големите пари.

„Става дума за програмисти, IT специалисти, много добри юристи и инженери“, поясниха от екипа на Симеон Дянков.

Парите ще са в рамките на една година, след което ще се прави оценка на работата им. В проекта е предвидено, че до 2% от разходите за заплати на всяка административна структура ще отиват за такива действия.
От екипа на Дянков не са се отказали от идеята да се въведе оценка на изпълнение за служителите от евродирекциите, които взимат двойни заплати, без да се отчитат резултатите им. Битката за запазването на тяхната втора заплата се води лично от Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете. Той не е съгласен новата система на заплащане да важи за неговите служители и засега застъпва завареното положение с мотива, че с еврофондовете работят изключителни специалисти. Анализ на кадровата политика обаче показва, че това не е така и че повечето хора, които се трудят в евродирекциите, не са специално обучени в чужбина, а са се прехвърлили от по-нископлатена държавна служба в по-високоплатена. Битката за привилегиите засега се отлага за април догодина, когато въпросът ще бъде обсъден отново.

Заплата от 7 хиляди лева за премиера?

Обсъжда се идеята премиерът да взима заплата от поне 7 хиляди лева, казаха пред „Класа“ депутати от ГЕРБ. Според тях сегашното заплащане на първите мъже в държавата е крайно несправедливо и ни е запратило във всички класации в дъното на възнагражденията. За сравнение шефове на комисии получават повече, отколкото министър-председателя. 7 хиляди лева бе заплатата на проф. Стоян Кушлев, който доскоро бе председател на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество. Министър-председателят се разписва срещу 3400 лв. „Моята заплата е 1500 евро срещу 240–260 хил. евро на година на другите колеги в Брюксел. И всички в държавата идват да се реферират с мене. Цялата отговорност! Ако паднат, ако станат, казват „Борисов е виновен“ – и това за 1500 евро”, коментира наскоро премиерът

- Sent using Google Toolbar

Няма коментари: