06 октомври 2011

В София ще се изгражда технопарк с европейско финансиране за 50 млн. евро - Европейско финансиране - Stroitelstvo.info

В София ще се изгражда технопарк с европейско финансиране за 50 млн. евро
С 50 млн. евро от оперативната програма "Конкурентоспособност" ще бъде финансиран бъдещ технологичен парк в София, заяви зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов по време на форум за устойчиво развитие, организиран от Българския съвет за устойчиво развитие.

Според него променената концепция за финансирането на технологични паркове – от подбор на конкурентен принцип към това цялото финансиране от 50 млн. евро да се вложи в един пилотен проект – умножава шансовете за успех на инициативата.

Концепцията предвижда обединяване на едно място на цялата необходима инфраструктура, която да гарантира успешното създаване и реализация на нови технологични решения с приложение в бизнеса.

Фокусът на бъдещия парк ще бъде поставен именно върху пазарната реализация на иновативните продукти, каза още Ангелов.

До момента са идентифицирани пет сектора за специализация на технологичния парк, които отразяват и националните приоритети в областта на индустриалното развитие - информационни и комуникационни технологии, т.нар "чисти технологии", здравеопазване и медицина, земеделие и храни и технологии в промишленото производство.

Част от финансирането ще бъде заделено за конкретни проекти, които се реализират в рамките на технологичния парк.

Очакванията са до края на годината да бъде избрана конкретната локация и да започне обявяването на различните процедури.
- Sent using Google Toolbar

Няма коментари: